ADO Den Haag is na een rampseizoen nog door vraagtekens omgeven. Ondanks de opluchting over de handhaving in de eredivisie, is nog veel onzeker. Vier vragen en antwoorden.
Hoe raakt de coronacrisis de club?
Morgen had ADO Den Haag de laatste wedstrijd van het seizoen gespeeld, thuis tegen PEC Zwolle. Degradatie dreigde, al zullen we de uitkomst nooit weten. Covid-19 zette de wereld en dus ook de eredivisie op zijn kop. ADO kwam met de schrik vrij, omdat de KNVB met de competitie besloot te stoppen zonder degradanten aan te wijzen. Voor grote vreugde zorgde het niet, de coronacrisis ligt als een deken over de club.
Je zal het misschien niet zeggen als je de ADO-spelers in het Zuiderpark weer ziet trainen. Ook al zijn de groepjes klein en is er afstand, de bal rolt. Maar in dezelfde week dat ook de jeugd weer De Aftrap op mocht, was even verderop de uitvaart van Dolf Niezen. De laatste nog levende speler uit de (lands)kampioenselftallen uit 1942 en 1943 overleed op 94-jarige leeftijd aan de gevolgen van het virus.
De precieze gevolgen voor de club kan algemeen directeur Mohammed Hamdi nog niet inschatten. Er is sinds deze week dan een richtlijn voor het korten van de salarissen tot wel twintig procent, de clubleiding moet voor uitvoering daarvan eerst nog met de spelers in gesprek. De meeste kosten zijn er ook nog, terwijl inkomsten voor een langere periode achterblijven. Blijven sponsors overeind? Wanneer is voetballen in een vol stadion weer mogelijk? Het zorgt voor veel onzekerheid.
Wat doet ADO om een seizoen als het afgelopen te voorkomen?
Op korte termijn komt de raad van commissarissen onder leiding van Frans van Steenis bijeen om het over komend seizoen te hebben. Het zal gaan over verschillende scenario’s en welke budgetten daarbij passen. Duidelijk is dat het sportief beter moet. Daarvoor is een kwaliteitsimpuls nodig, maar de vraag is of daar op dit moment de financiën voor zijn.
Ondanks alle onzekerheden zitten ze bij ADO zeker niet stil. Daags na het nieuws uit Zeist over handhaving, is het kunstgras al uit het stadion gehaald. Daar komt na meer dan zeven jaar weer een echt veld voor terug. Vanaf half augustus moet de bal ook daar weer rollen.
Er zijn meer veranderingen op komst, maar bij ADO zien ze het nieuwe veld als symbool van een nieuwe start. Die is nodig ook; het afgelopen seizoen was het slechtste in jaren. Bestuurders, trainers en spelers volgden elkaar in hoog tempo op. Uiteindelijk moest Alan Pardew de sportieve crisis bezweren, maar in 3,5 maand ging het onder leiding van de Engelse trainer eerder slechter dan beter.
Hoe zit het met de trainer?
Net als van het kunstgras nam ADO snel afscheid van Pardew toen het eenmaal veilig was. Op dit moment zijn er meerdere kandidaten om hem op te volgen. Maurice Steijn was in de winter al in beeld om de opgestapte Fons Groenendijk te vervangen, maar hij wilde toen niet instappen. Een terugkeer deze zomer is al besproken, maar inmiddels is ADO ook bij Aleksandar Rankovic uitgekomen. De huidige assistent-trainer van Sparta heeft de ambitie om na de zomer op eigen benen te staan en heeft als speler en jeugdtrainer een verleden in Den Haag. Michele Santoni en Richard Knopper worden genoemd als assistenten.
De nieuwe trainer zal een hand in de samenstelling van de selectie krijgen, maar niet in dezelfde mate als Pardew. Op zijn voorspraak kwamen in de winter acht nieuwe spelers, die ADO niet aanwijsbaar beter maakten. ADO vormt nu een technisch hart waarin de trainer verantwoordelijk is voor prestaties op de korte termijn en anderen met een rode draad de lange termijn bewaken. Over de invulling wordt nog gesproken, maar te verwachten valt dat Martin Jol een belangrijke functie zal vervullen.
Hoe ziet de selectie van ADO er straks uit?
Ook dat is nog onduidelijk. Zeker is dat er veel verloop zal zijn. Zes aflopende contracten zijn voor 1 april opgezegd en daarnaast lopen acht huurverbintenissen eind juni af. Van die veertien spelers is alleen Dion Malone onomstreden basisspeler, maar of hij kan blijven is nog maar zeer de vraag.
Tot nu toe heeft ADO bijna een compleet elftal jeugdspelers vastgelegd; zeven uit de opleiding en met broers Jonathan en Michaël Mulder ook twee van buiten. Net als de terugkeer naar natuurgras en het vormen van het technisch hart een belangrijke stap in de wederopbouw.
Het is natuurlijk de vraag of zij kunnen aanhaken, maar ADO hoopt op deze manier waarde te creëren als zij de overstap naar het eerste elftal maken. Daar is ook behoefte aan vers bloed. Ondanks doorlopende contracten van onder anderen ervaren krachten als Tom Beugelsdijk, Aaron Meijers, Lex Immers en Michiel Kramer moet er de komende maanden nog heel wat gebeuren om niet weer in de problemen te komen.
Ik denk dat je 6 nieuwe basis-spelers nodig hebt..
Dat dacht ik ook,maar waar gaan we die vandaan halen,ik hoop dat Martin Jol er flink achter dat gebeuren aan gaat zitten,en dat die Chinezen dan ook weer mee werken,het is toch hun clubpie.🙄