Vriendenclubs

VRIENDENCLUBS

ADO Den Haag, Juventus, Swansea City, Legia Warschau en Club Brugge; tien handen op één buik. Geregeld bezoeken supporters van de ADO Den Haag wedstrijden van bovenstaande clubs, waar de Haagse fans een vriendenband mee onderhouden. En omgekeerd. Je hoeft in het Kyocera Stadion niet raar op te kijken als je ineens een Belgisch accent achter je hoort of als er plotseling een Pools of Italiaans spreekkoor ten gehore wordt gebracht.

Legia Warschau
De band met het Poolse Legia Warschau is zo’n dertig jaar geleden ontstaan. Met het IJzeren Gordijn was het voor beide supportersgroepen lastig om wedstrijden van elkaar te bezoeken. Maar sinds dat niet meer het geval is, bezoeken beide groeperingen regelmatig wedstrijden van elkaar. In het Zuiderpark hing jaren een groot Legia-spandoek. Toen de club verhuisde naar het Forepark ging ook deze vlag de verhuisdoos in. In de fanshop van de Poolse grootmacht, dat in 1916 leven in werd geblazen, worden ook gewoon ADO Den Haag-items verkocht. De vriendschap tussen ADO Den Haag- en Legia-fans is in 2010 versterkt door middel van een benefietduel. Wojtek Wisinski, een bekende supporter van Legia, lijdt aan een ernstige ziekte. Er was veel geld nodig om hem in Amerika te laten behandelen. Beide supportersgroepen hebben toen de handen in elkaar gestoken om zo een benefietwedstrijd in leven te roepen.

Erelijst: Kampioen (9x), Beker (16x), Liga Beker (1x) Poolse Supercup (4x)

Juventus
Ook in Turijn worden ADO Den Haag-fans als helden beschouwd. In het stadion van Juventus, dat met 29 landstitels de meest succesvolle club uit Italië is, zijn regelmatig groengele vlaggen te vinden. Een aantal keer per seizoen maakt een delegatie van The Vikings, zoals de naam van de harde kern luidt, de reis naar Den Haag om de plaatselijke FC aan te moedigen. In het Kyocera Stadion is Juventus, dat in 1897 het licht zag, ook populair. Al jaren hangt er een Viking-vlag in het stadion.

Erelijst: Kampioen (29x), Serie B (1x), Italiaanse beker (9x), Italiaanse Supercup (5x), Champions League (2x), Europa Cup II (1x), UEFA Cup (3x), UEFA Super Cup (2x), UEFA Intertoto Cup (1x), Wereldbeker (2x))

swansea
Swansea City
Een aantal jaar geleden wist niemand af van het bestaan van Swansea City, waar Hagenees John van Zweden mede-eigenaar van is. De club uit Wales, dat in 1912 werd opgericht, bivakkeerde op de rand van de afgrond. Maar het kan snel gaan in de voetballerij. Inmiddels is Swansea uit het duistere dal gekropen. Twee seizoenen terug stelde Van Zweden een paar honderd kaarten beschikbaar voor de promotiewedstrijd van Swansea. Honderden ADO Den Haag-fans staken de Noordzee over om het feest in Londen van dichtbij mee te maken. De afgelopen jaren oefende ADO een paar keer tegen The Swans. The Jack Army, zoals de harde kern van Swansea heet, houdt wel van een pot voetbal en ook zij reizen hun club achterna.

Erelijst: Football League One (3x), Football League Two (1x), Football League Trophy (2x), Football League Cup (1x), Welsh Cup (10x), FAW Premier Cup (2x), FAW Welsh Youth Cup (5x)

Club Brugge
Vanaf Den Haag is het met de auto dik twee uur rijden voor je in Brugge bent. Maar dat weerhoudt fans van beide clubs niet om elkaars wedstrijden te bezoeken. Het kan spoken in het Jan Breydelstadion en laat dat nou iets zijn waar ook ADO Den Haag-fans van houden. Vooral de wedstrijden tegen aartsrivaal Anderlecht zijn populair onder de Hagenezen.

Erelijst: Kampioen (13x), Beker (10x), Belgische Supercup (13x), Trofee Jules Pappaert (5x)

Wellicht is het in de toekomst een optie om jaarlijks, ter voorbereiding op het nieuwe seizoen, een klein toernooitje te organiseren. Verspreid over een aantal dagen worden de supporters getrakteerd op mooie zomerse wedstrijden. De ene keer in Den Haag en de andere keer in Turijn. Wie weet wat voor moois er dan ontstaat.

Welkom terug!

Log hier in op Groen Geel Hart

Nieuw account aanmaken

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.