Een klein jaar geleden was Edouard Duplan woedend en nu is hij dat weer. Voor de tweede keer in 2015 is zijn geboorteland getroffen door een terroristische aanslag. Opnieuw betreft het Parijs, de stad die hij kent uit zijn jeugd.
De 32-jarige aanvaller van ADO Den Haag is dankbaar voor de steunbetuigingen na de aanslagen van afgelopen vrijdag in Parijs. De Franse driekleur die op sociale media massaal profielfoto’s vervangt, de aanblik van rood, wit en blauw uitgelichte gebouwen overal ter wereld. Het doet hem goed.
,,Ze maken duidelijk dat Frankrijk niet alleen staat,” zegt Duplan, die opgroeide vlak bij Parijs, nog altijd de stad waar veel familieleden en vrienden van hem wonen. Begin dit jaar uitte ‘Edu’ in deze krant zijn woede over de aanslagen op Charlie Hebdo. Hij noemde de daders lafaards, idioten die geheel ten onrechte uit naam van een religie claimden dood en verderf te mogen zaaien. Hij baalde dat over de hele wereld moslims zich plotsklaps moesten verdedigen
voor de daden van een kleine groep extremisten.
Nu, tien maanden later, borrelt dezelfde woede op. ,,De aanslag op Charlie Hebdo was gericht op het vrije woord, die van vrijdag op mensen die een avondje uit waren, op plekken die symbool staan voor de vrijheden die wij verworven hebben: een terras, een voetbalstadion, een concertzaal. De essentie is hetzelfde: gevoelloze mensen maken op een gruwelijke wijze andere mensen dood.”
Hotel
Net als in januari voelt Duplan zich machteloos. ,,Ik was vrijdagavond met mijn vriendin in Brussel toen ik via een app’je hoorde van de aanslagen. Terug in ons hotel zaten we meteen weer voor de buis. Net als begin dit jaar toen ik met FC Utrecht in Spanje zat. Gelukkig wist ik ook nu snel dat mijn dierbaren veilig waren.”
Tegelijkertijd doet het hem pijn dat zijn Parijs opnieuw zo in het hart getroffen is. ,,De terroristen willen niets anders dan angst zaaien. Hopelijk gaat hen dat niet lukken. Tegelijkertijd vraag ik me af wat ik zelf zou doen als ik in Parijs zou wonen. Ga je ‘gewoon’ de straat op? Het is ongelooflijk moeilijk je te verplaatsen in de hoofden van de Parijzenaren. Het gaat om je leven, het is logisch dat mensen gaan nadenken over hun gedrag. Waar ben ik veilig, waar misschien niet? De gedachte dat mensen zo moeten leven frustreert.”
Duplan zegt het antwoord ook niet te weten op de vraag wat nu wijsheid is. Maar één ding weet hij wel: Islamitische Staat moet bestreden worden. ,,Dat is de enige manier. Helaas. Liefst zou je zoiets aan een onderhandelingstafel oplossen, maar deze terroristen zijn niet gekomen om te praten. De ISaanhangers hebben namelijk ook niets te zeggen, er zijn geen woorden die hun daden rechtvaardigen. Met de daders van Charlie Hebdo is er geprobeerd om de dialoog aan te gaan – toch ons grootste goed – maar dat heeft nergens toe geleid. Daarom ben ik ook blij dat Rusland en de Verenigde Staten meer tot elkaar komen. IS gezamenlijk bestrijden is de enige optie.”