Vorig jaar zijn ruim een derde minder agenten ingezet bij wedstrijden van ADO Den Haag in het Cars Jeans stadion dan voorheen. Dat blijkt uit het Jaarverslag Voetbal en Veiligheid 2017–2018 van de politie.
De politie-inzet bij wedstrijden in het Haagse van het afgelopen seizoen nam met 37 procent af. Geen doel op zich, aldus de politie, maar wel mooi meegenomen én een teken dat de veiligheid is verbeterd.
Zijn de supporters gewoon een stuk braver geworden of ligt het ergens anders aan? De daling komt volgens Hans Nering Bögel, coördinator van de voetbaleenheid Den Haag, aan meerdere factoren, stelt hij in het verslag. Vooral door de verhuizing van het Zuiderpark naar het Forepark kon de club jaren geleden al maatregelen nemen. ,,We hadden de mazzel dat we elf jaar geleden een nieuw stadion kregen. Dat was een kans om van het begin af aan betrokken te zijn en invloed te hebben op de inrichting, infrastructuur en een goed camerasysteem. Een goede inrichting kan helpen om inzet te verminderen.’’
Als voorbeeld noemt hij de positie van het uitvak. ,,Ik zei gelijk: plaats het uitvak naast een familievak.’’ Dat werd niet direct begrepen, aangezien hij voor gek werd verklaard. ,,Zet ze naast de ‘hardcore’ hooligans en ze gaan elkaar alleen maar provoceren. Zet een familievak ernaast en de provocaties zijn nihil.’’ Jaren later blijkt: het werkt. De afname van de inzet is overigens al langere tijd een trend. In de periode van het Zuiderpark was er elk jaar een politie-inzet van 33.000 uur. Vorig jaar ging dat om ruim 8000 uur.
Mobiele Eenheid
Naast het nieuwe stadion heeft ook het niet meer standaard inzetten van de Mobiele Eenheid (ME) een grote impact gehad. Verder zorgt het belonen van supporters, de ‘goede’ in ieder geval, met bijvoorbeeld een supportershome ook dat het de afgelopen jaren beter gaat. ,,En als er dan gedonder of geweld volgt, dan sluiten we de boel gelijk weer’’, aldus Nering Bögel.
Volgens een woordvoerder van ADO valt de afgenomen inzet ook op bij wedstrijden. ,,De noodzaak om politie in te zetten is minder en dus zijn ze nauwelijks zichtbaar in het stadion.’’ Ook de club merkt dat hun nieuwe thuis voor verandering heeft gezorgd. ,,De stap naar het Cars Jeans stadion was een omslagpunt.’’
Het is nog de vraag of bijvoorbeeld Ajaxsupporters weer wedstrijden in het Haagse stadion mogen bijwonen. Daar zijn al wel gesprekken over. ,,Maar het zou veel te voorbarig zijn om daar nu al iets over te zeggen.’’
Het nieuwe stadion heeft er zeker toe bijgedragen door o.a. een betere infrastructuur. Het stadion is goed te beveiligen. Er zijn geen woonhuizen met geparkeerde auto’s in de looproutes.
Als je de pest in hebt na een slechte wedstrijd, is dat verdwenen na een kwartier lopen naar de randstadrail.
Deze positieve ontwikkeling vond ook plaats toen DOS Utrecht naar een nieuwe lokatie verhuisde, alleen hebben ze daar toen ook de naam veranderd in FC Utrecht.