Na ons vorige gesprek met Albert van der Dussen, vervolgen wij ons pad over het reilen en zeilen van de jeugdopleiding, de levensader van de club. Althans, zo zou dat moeten zijn. Maar aangezien wij weinig nieuws over deze afdeling van de club onder ogen krijgen, gaat Groen Geel Hart de hort op om te kijken wat de stand van zaken is.
Wij melden ons bij ‘De Aftrap’ om ter plekke te kijken en te horen wat er nu zoal hier speelt. Dit keer zijn wij in een kamer waar ook menig jeugdspelertje op gesprek zit om te horen of zijn voetbaldroom een vervolg gaat krijgen.
Informatie over de jeugd is te vinden op adodenhaagjeugd.nl. Daar staat degene met wie wij dit keer een gesprek hebben benoemd als ‘Technisch Coördinator Middenbouw & Coördinator Scouting’. Het is te hopen dat Gerard van Ruitenburg zijn verhaal wat simpeler oplepelt dan zijn functieomschrijving…
Gerard van Ruitenburg was al decennia geleden in het Zuiderpark neergestreken ten tijde van de kleurrijke voorzitter/eigenaar Dé Stoop in de jaren tachtig. Daarna heeft het trainersvak hem naar vele plekken op de wereld gebracht. Van oa Roemenië tot Qatar en van Egypte tot China en ook in het Nederlandse voetbal (oa Feyenoord) was hij werkzaam. We mogen dus de conclusie trekken dat er een man tegenover ons zit met veel ervaring in het trainingsvak. Hij is verantwoordelijk voor alle spelers tot en met 17 jaar die op De Aftrap binnenkomen en benadrukt ons dat we op een locatie zijn die van levensbelang is voor de club.
‘De jeugd is de bakermat van het eerste elftal. We zijn blij met Hugo (Wentges) in het eerste elftal heeft bereikt en nu heeft ook Finn van Breemen al een paar keer meegedaan. Dat is het werk wat we hier doen. Als dat niet gebeurt, dan is de club ter ziele.
We proberen ervoor te zorgen dat binnen de beschikbare mogelijkheden de opleiding goed functioneert. Als de eigen jeugd niet betrokken wordt bij het eerste elftal dan is de jeugdopleiding ten dode opgeschreven. Het beste voorbeeld is AZ, daar lopen acht spelers in het eerste elftal die zelf opgeleid zijn. Zij leveren de club miljoenen op. Dat moet bij ADO ook kunnen, toch?’
‘We zitten in een regio met 1,2 miljoen(!) kinderen. Daar moeten we de allerbeste van zien te krijgen. Dat is niet makkelijk met ook oa Feyenoord, Sparta en ook AZ. Alle jeugdelftallen (op één na) spelen nu op het hoogste niveau. We scouten tot aan Utrecht, Amsterdam, tot aan de Zeeuwse eilanden, dus een behoorlijk gebied.’
In totaal zijn er 16 scouts bij de club actief. Zij worden elke week op pad gestuurd gewapend met een lijstje en een scoutings-app. De scouts kunnen informatie over een talentje invullen in die app en zo komt hij in een datasysteem. Daar zitten nu meer dan 160 kinderen in die zeer behoorlijk tegen een bal kunnen schoppen.
Als een scout naar een speler gaat kijken wordt er gekeken naar bepaalde capaciteiten. Ze krijgen een beoordeling en ook nog van 2 andere scouts en door dat 6-ogen principe, kunnen wij een vrij goed beeld vormen en hebben we niet snel een misser.
Zoals in het vorige verhaal over de jeugd werd aangegeven, wordt er ingezet op (Haagse) BLUF. Bereidheid, Leervermogen, Uitvoering en Fysiek. Aan die pijlers moet een kind voldoen. Dan bespreken de scouts met elkaar wie de betere zijn en wie de besten. Het scouten begint bij kinderen met een leeftijd van rond de tien jaar.
‘Kinderen vinden het fantastisch om door ADO gescout te worden. Jongens die op stage komen vinden de entourage mooi , kleding van de club, goeie ontvangst… Het moet een warm bad zijn, als een spelertje hier binnenkomt. Als hij op stage komt, dan krijgt hij 4 momenten om beoordeelt te worden. Ze hebben die meerdere momenten ook wel nodig, omdat ze de eerste keer vaak nerveus zijn en niet gewend zijn aan de intensiteit.’
Er is dus ook een belangrijke en misschien wel onderschatte taak weggelegd voor de scouts, die tegen een onkostenvergoeding in weer en wind op zaterdagmorgen op de velden staan te speuren naar een soms zeer jeugdig talentje. Die een decennium later misschien in de hoofdmacht van ADO Den Haag mag debuteren.
Gerard van Ruitenburg memoreert aan oud-trainer en tevens één van s ’werelds bekendste scouts, Piet De Visser, die hij enkele jaren geleden in Ghana ontmoette. ‘Als je zag hoe hij werkt, met plussen en minnen. Geen computers. “Als trainer vóel je of het een goeie speler is of niet. In één moment zie je of degene een speler is die ze kunnen gebruiken. Als je dat gevoel niet hebt, ben je geen goeie scout”, aldus De Visser.’ Die trouwens eind jaren zeventig ook nog trainer van F.C. Den Haag is geweest.
GvR vertelt ook nog waar hij in zijn functie allemaal mee te maken heeft. Teleurgestelde spelers die liever een aai over de bol krijgen, maar soms een ‘clash’ nodig hebben om voorbereid te worden op het soms harde profvoetbal-leven. Ouders die bluffen dat andere grote clubs ook interesse in hun kind hebben, zaakwaarnemers die al lopen te trekken aan mogelijke talenten.
‘Mochten ze hun eerste contractje bij de club tekenen, dan geven wij de spelers altijd mee dat het ook voor de ouders een bijzonder moment is. En wijzen we erop dat de ouders de allerbelangrijkste mensen zijn waarom hij hier voetbalt. Per slot van rekening brengen ze hem elke dag naar het voetbal en zorgen ze elke dag voor het eten.’
Ondanks dat GvR lange dagen maakt, heeft hij het hier goed naar zijn zin en heeft hij nog een tweejarig contract. De baan die hij heeft is er ook één van de lange termijn, hoewel dat natuurlijk ook aan de club is, die dat bepaalt. Er wordt ook gezorgd voor enkele nieuwe faciliteiten voor De Aftrap, waaronder een nieuw camerasysteem voor trainings- en analysedoeleinden.
Het zou ook een goede zaak zijn als het eerste elftal weer gaat trainen in het Zuiderpark en de dames er ook hun wedstrijden zouden gaan spelen. Alles bij elkaar zou het een geweldige accommodatie zijn. Het feit dat jongere spelers al contracten aangeboden krijgen, geeft de ambitie van de club aan, dat zij niet meer willen dat een Haags of regionaal talent zonder een redelijke vergoeding naar een andere club verkast. De missie is geslaagd als 50 % van het eerste elftal door de club zelf opgeleid is. Maar dat hangt natuurlijk ook af van een hoofdtrainer die samen met De Aftrap aan die brug wilt bouwen.
Persoonlijk denk ik dat op het moment van schrijven onze huidige hoofdtrainer met zijn selectie hele andere dingen aan zijn hoofd heeft. We wachten met smart op een Haagse jongen die de body heeft van Thomas, de humor van Tommie, de snelheid van Sheraldo en het overzicht van Zidane. Graag melden bij De Aftrap bij Gerard van Ruitenburg.
Zolang die lakei van Jol daar rondloopt, van der Dussen, zal het nooit wat worden. Dat is ruim te merken Oplossing: Wotte de hele jeugdopleiding laten aansturen.
ik hoop dat hij bereikt wat hij wil. Als ik zie wat er de afgelopen jaren bij onze jeugd is weggehaald door andere clubs, zou het behouden van die talenten een goed begin zijn. of het scoutings verhaal klopt betwijfel ik. binnen de regio die hij noemt spelen minimaal 600 clubs met ieder 10 selectie elftallen = dus 6000 teams om te bekijken, waarvan sommige (met talent) 2 of 3 keer. Dat is dus min. 8000 gedeeld door 16 scouts = 500 per scout in 40 weken is ruim 12 wedstrijden per dag per scout. Denk niet dat het haalbaar is.
@zomarazzdzozz : leuk rekensommetje, maar kan je sowieso al halveren aangezien bij een wedstrijd twee teams spelen en je gaat niet 1,2,3 bij de laagstgeklasseerden kijken, dus je rekensom klopt niet helemaal denk ik
klopt Edje, dat was ook de bedoeling als tegenhanger van hoe het hier omschreven wordt. zelfs volgens jouw berekening is het niet haalbaar. in Zuid Holland zijn ongeveer 450 clubs. Als ik Utrecht – Amsterdam – en Zeeland (zoals hij zegt ) zijn het er veel meer. En het komt niet op TV, dus je moet er ook heen, hoeveel denk je per dag te kunnen zien. Soms moet je een speler 2 of 3 keer bekijken. Daarbij komt vaak dat bv een 13.3 elftal in feite de 11.1 is. Dus ook daar moet je kijken. Bij de laag geklasseerden kunnen ook de talenten lopen. (kleine clubs met een smalle selectie). Je kan dus niets uitsluiten.