Steeds meer inwoners van de Randstad hebben zonnepanelen op hun dak liggen. In acht jaar tijd werd meer dan vijfentwintig keer zoveel elektriciteit op deze wijze opgewekt. Dit blijkt uit cijfers die door netbeheerder Stedin zijn gepubliceerd. Het bedrijf baseerde zich daarbij op de gegevens uit het zogenoemde Productie Installatie Register (PIR). Nederland is een laatbloeier op het gebied van zonne-energie. In 2018 was slechts 7,4 procent van alle opgewekte elektriciteit en warmte duurzaam opgewekt. Dat was toen het laagste aantal in Europa.
Koploper in aantal nieuwe plaatsingen
Dat Nederland bezig is aan een ware inhaalslag, blijkt uit het aantal nieuwe plaatsingen van zonnepanelen. Op dat gebied zijn we momenteel koploper. Dat komt niet in de laatste plaats door de stimulerende maatregelen vanuit de overheid, die de aanschaf van zonnepanelen financieel aantrekkelijk maken. Volgens Stedin hebben 43.681 kleinverbruikers in 2019 zonnepanelen laten plaatsen. Dat aantal ligt ongeveer veertig procent hoger dan in het jaar ervoor. Utrecht, Amersfoort en Den Haag zijn binnen het verzorgingsgebied van de netwerkbeheerder de uitschieters. In elk van die drie steden werden meer dan 10.000 PV-systemen geplaatst. De afkorting PV staat voor Photo Voltaic, dit is de Engelse term voor zonnepanelen, die veelal door specialisten op dit gebied wordt gehanteerd.
Netwerkcapaciteit vormt nieuwe uitdaging
Veel sneller dan nu zal de groei van het aantal zonnepanelen waarschijnlijk niet kunnen gaan. Op verschillende plaatsen is de maximumcapaciteit van het elektriciteitsnetwerk namelijk in zicht. Er zal eerst geΓ―nvesteerd moeten worden in uitbreiding van die capaciteit om op dezelfde wijze verder te kunnen groeien. Dit heeft te maken met het feit dat de opgewekte elektriciteit, voor zover die niet direct in eigen huis gebruikt wordt, aan het netwerk geleverd wordt. Daardoor kan ook een ander profiteren van deze groene stroom. Je krijgt er zelf momenteel nog een vergoeding voor, waardoor je de aanschafprijs van de zonnepanelen vrij eenvoudig kunt terugverdienen.
Niet overal dezelfde vergoeding
Ga je de tarieven voor stroom vergelijken, dan zie je al snel dat niet overal dezelfde vergoeding wordt geboden. Net als de tarieven voor afname verschillen ook de hoogtes van de vergoedingen bij de energiebedrijven nogal van elkaar. Soms blijkt bijvoorbeeld dat door overstappen energie die je opgewerkt hebt een beter rendement oplevert. Houd er bij het bepalen van je strategie echter wel rekening mee dat de vergoedingen voor opgewekte energie vanaf 2023 geleidelijk zullen worden gereduceerd tot uiteindelijk nul.